Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

PTSD avagy poszttrauma, de hogy is van ez?

Milbik Zsuzsa önkéntes pszichológus írása

2018. május 04. - Katnnis

Egyre ismertebb a PTSD, azaz poszttraumás stressz szindróma fogalma. Viszont ami mögötte, előtte, benne van, még felfedésre vár. A pszichiátriai, pszichológiai ellátást is számos tévhit övezi. Jelen cikkünkben szeretnénk ezeket a tévhiteket eloszlatni, és rávilágítani, miért is fontos a traumáról szakemberrel beszélgetni, igénybe venni a segítségét! A TraumaAmbulancia egyik feladata, az információ átadása egy megtörtént baleset utáni történések átgondolására, megértésére.

alone.jpeg

Csak álmatlanság panasszal fordultam a háziorvoshoz, ő pedig pszichiáter segítségét ajánlotta. De hát nekem nincs is problémám, én nem vagyok pszichés beteg, csak szeretnék aludni. Mert nem megy könnyen… a balesetem óta. Az fentebbi gondolatfolyam sokakat megijeszthet és elrettenthet, hiszen félnek a pszichiátriától, attól, hogy befektetik őket, és onnantól kezdve mindenki megbélyegzésének ki vannak szolgáltatva. Nehezen akarjuk elfogadni, hogy egy egyszerű alvásproblémából kiindulva még inkább okunk van álmatlanul tölteni az éjszakákat, mert nem tudjuk, mi is lesz velünk, ha pszichiáterhez kerülünk. Miért nem volt elég a gyógyszer, akkor most aludhatnék. Azonban, ha jobban utánagondol az ember, valószínűleg az elalvás nehézségén és a rossz álmokon túl más tünetekben is magára ismer, esetleg eddig nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget. Ilyen tünet lehet:

- kényszerű, ismétlődő, szenvedést okozó visszaemlékezés

- magas stressz szint

- vegetatív reakciók, mint például megváltozott étvágy, szívdobogás, izomfeszültség

- a traumához köthető ingerek –pl. helyszín, cselekvés- kerülése

- csökkent érdeklődés

- társaság kerülése

- a jövő beszűkülésének érzete

- irritabilitás, dühkitörések

- koncentrálási nehézségek

Legtöbben az alvás panaszaival fordulnak orvoshoz, mivel az kelt a legészlelhetőbben zavart. Ugyanakkor fontos, hogy ne csak tünetet kezeljük, hanem a kiváltó okokat szüntessük meg. Ezért van szükség segítő szakember bevonására.

Miért fontos a megfelelő kezelés a tünetek enyhítésén túl?

A trauma feldolgozásával az általános pszichés állapot javul, a szorongás és az elkerülő viselkedés megszüntethető. Emellett preventív hatása is kiemelendő. A pszichés működésben beállt zavarok, így a poszttraumás stressz is megnöveli a társbetegségek kockázatát, például a szív- és érrendszeri betegségekét.

Sokan vannak, akik ugyan szeretnék megkapni a megfelelő kezelést, érzik a tünetek rossz hatását, tudják, milyen következményekkel jár, ha nem lépnek, azonban nagyobb visszatartó erőként van jelen máig a pszichiátriákkal kapcsolatos alul informáltság és a tévhit-áradat. A továbbiakban ezeket járjuk körül.

Felesleges a pszichoterápia, elég lenne a gyógyszer.

Gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők a szorongásos tünetek, az álmatlanság. A pszichoterápiás kezelés célja ezek mellett a traumatikus élmény érzelmi feldolgozása biztonságos közegben.

A pszichiátriára beutaló szükséges, amit csak nagy gond, pszichés betegség esetén adnak.

A folyamat egy állapotfelmérő beszélgetéssel kezdődik, amihez beutaló nem szükséges. Ezáltal tudják beazonosítani a megsegítést igénylő területet. A pszichés problémák (pl. szorongás, evészavar, személyiségzavar) mellett életvezetési problémákkal is jelentkezhetünk.

Ha jelentkezem a pszichiátrián, hosszú időre befektetnek.

A bent fekvő osztályok mellett járó beteg ellátást is biztosítanak a pszichiátriák. Előfordul, hogy a bent fekvést követően javasolják a további pszichoterápiát járó betegként az ambulancián. Ez fordítva is történhet, a terápia hatékonyságának növelése céljából az osztályos kezelés áttérését ajánlják. Mind az osztályos, mind a járó beteg kezelés csak a páciens saját kérésére történhet.

Ha bekerülök, ki vagyok szolgáltatva a pszichiáternek.

Az ellátás egy állapotfelmérő beszélgetéssel kezdődik, ahol feltérképezik, milyen területen van szükség megerősítésére. Az első beszélgetést követően a vizsgáló orvossal közösen döntenek a leginkább illeszkedő és alkalmas terápiás formáról. Az állapotfelmérő beszélgetésre beutaló nem szükséges.

A terápiás szerződésre az első beszélgetés után kerül sor. Így van lehetőség felmérni, meg van-e az összhang a terapeutával. Amennyiben nincs, ezt lehet jelezni, a terapeuta segíteni fog más szakemberhez irányítani.

A pszichiátriai, pszichológusi kezelés nagyon drága.

A magán praxisban rendelő szakemberekkel történő terápia valóban önköltséges, a honlapjukon többnyire megtalálhatók az árlisták. Amennyiben nincs lehetősége ebben a formában terápiába járni, a területileg illetékes pszichiátriák TAJ szám alapján fogadják a klienseket, tehát TB finanszírozottak.


Nem egyszerű a tévhiteket félretenni, hiszen megannyi felületen, fórumon özönlenek ránk, hogy újra és újra elbizonytalanítsanak. A tévhitek, félelmek legyőzése az információkkal lehetséges. Ebben az esetben érdemes a másik oldalról is tájékozódni. A személyes történetek hitelesek, érdekektől mentesek. Érdemes olyan sorstársak történetét meghallgatni, akik szakember segítségével fel tudták dolgozni a balesetük során átélteket, akik a fizikális felépülés mellett lelkileg is felépültek. Ha a közvetlen környezetünkben nem ismerünk ilyen személyt, a TraumaAmbulancia estek vendégei pozitív példaként állhatnak előttünk.
Legyünk annyira fontosak magunknak, hogy megadjuk a lehetőséget a teljes gyógyulásra!

Ha szeretnél többet megtudni a poszttraumáról, a poszttraumás fejlődésről, keress minket bizalommal!

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/Poszttrauma/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://traumaambulancia.blog.hu/api/trackback/id/tr3613888914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása