Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Tanuljunk túlélni karantén idején – avagy erősítsük lelki állóképességünket együtt!

7. Az erő benned van!

2020. július 09. - Katnnis

„A megrázkódtatás után meglepő módon, mintegy varázsütésre, új képességek bontakoznak ki. …A legnagyobb nyomorúság … úgy látszik, rendelkezik olyan hatalommal, hogy a még meg nem szállt, a megérésre nagy nyugalommal váró rejtett diszpozíciókat hirtelen felébresszen és működésbe hozzon”

(Ferenczi Sándor magyar orvos, pszichoanalitikus 1873 – 1933)

Kedves karanténlakó sorstársaink! A TraumaAmbulancia Egyesületnél mindannyian tudjuk, mindenkiben megvan az erő, hogy a lelki állóképességét fejlessze, és ne csak megküzdjön a krízisekkel, hanem építkezzen azokból! Erre mi magunk vagyunk a bizonyíték; saját példáink által, tapasztalatainkat felhasználva, elhivatottan igyekszünk segíteni … akár karantén idején is! Minél több embernek szeretnénk megtanítani, hogy lehet a negatív változásokból építkezni, azokat előnyünkre fordítani, határozott döntéseket hozni, megerősödni, többé válni a krízisek által. Ezért is kezdtünk ebbe a lelki állóképesség fejlesztő sorozatba.

A TraumaAmbulancia rendezvényein számos olyan ember megfordult, akik különböző életveszélyes baleseteket követően nemcsak, hogy megküzdöttek a fizikai és lelki traumákkal, nemcsak túlélők lettek, hanem pozitívan alakult életük, győztesként kerültek ki a történetből. Nemcsak balesetet átélt, hanem nagy veszteségeket, nehézségeket megélt emberek is beszámolnak arról, hogy az események hatására sok mindent tanultak magukról, és azt tapasztalták, hogy kapcsolataik megerősödtek, ők maguk kevésbé lettek sebezhetőek és jobban bíztak magukban.

A kihívások, megpróbáltatások, traumák a mindennapjaink részei. Hogyan kezeljük ezeket az akadályokat, nehézségeket? 

_a_megrazkodtatas_utan_meglepo_modon_mintegy_varazsutesre_uj_kepessegek_bontakoznak_ki_a_legnagyobb_nyomorusag_ugy_latszik_hogy_rendelkezik_olyan_hatalommal_hogy_a_meg_meg_nem_szallt_a_megeresre_nagy_nyug.png

Szembenézünk, megküzdünk velük, még akár a javunkra, saját fejlődésünkre is fordítva a helyzetet vagy úgy teszünk, mintha ott se lennénk, hátha megússzuk – vagy akár összeroppanunk a nagy teher alatt? A mesékben a sárkány legyőzésére is két lehetséges út van – a hős lefejezi, megöli, vagy néhány váratlan esetben megbarátkozik vele, megszelídíti, és a szolgálatába állítja.

Egy mindennapi szituáció akár több, egymástól nagyon különböző érzelmi állapotot is ki tud váltani attól függően, mik az automatikus feltételezéseink. Mi történik velem? Tehetetlen, kiszolgáltatott leszek vagy megtalálom a továbblépés lehetőségét. Gondolkodási módunk, hiedelmeink meghatározzák, hogyan fogunk megélni egy helyzetet.

A hatásra való reakción felül egy nagyon fontos dolog történik – túllépünk a feldolgozáson, „túlélésen”, és tanulunk, fejlődünk, egy magasabb fejlődési szintre lépünk a trauma feldolgozásának eredményeként. Beépítjük magunkba, működésünkbe a tapasztalatainkat, és tovább is fejlesztjük azt, valami számunkra is váratlan, pozitív, előre mutató kiutat találva az egyébként szorongató helyzetből. Mindannyian találkozunk életünk folyamán sikerekkel és bukásokkal, örömmel és fájdalommal, győzelemmel és veszteséggel. Ha a lelki állóképesség edzett, vagy fejlődik, egy nagyon fontos átalakulás történik. Az áldozatból túlélő lesz, a bukás sikerré válik, a megpróbáltatást kihívásként éljük meg, és a tehetetlenség helyett erő, alkotó energia tölt el bennünket. A „túléléshez” elengedhetetlen magadat megismerni, pozitívan tekinteni önmagadra: Bízz a megérzéseidben és abban, hogy képes vagy leküzdeni a nehézségeket!

Hogyan kezdj neki? Ilyen egyszerűen:

Gondolj vissza olyan kihívásokra, amikor sikeresen vetted az akadályokat, annak ellenére, hogy egy nehéz szituációval álltál szemben! Írj le három olyan történést, helyzetet az életetekből, amelyet nehézségként éltél meg! Rá fogsz döbbenni, hogy mindig „volt megoldás”, túljutottál a nehézségeken.  Krízishelyzetben, megoldáscentrikusan kell gondolkodni! Lehet olyan, amikor egy rövid önsajnálat belefér, de utána egyből a megoldás eléréséhez szükséges kérdéseket kell feltenni magunknak! Például: Hol állok most? Hová tartok? Hogy jutok el oda a legjobban? Ki tud nekem segíteni? Próbáljátok ki ezt a módszert, nekünk bevált!

Ha többet szeretnél tudni a poszttraumáról, a poszttraumás feljődésről, baleseted volt vagy  valakinek a környezettedből és érzed, hogy nincs minden rendben keress minket bizalommal! Várunk akkor is szeretettel ha a történetedet szeretnéd valamilyen formában megosztani!

Weblap: https://traumaambulancia.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/Poszttrauma/

Zárt csoport: https://www.facebook.com/groups/balesetisorstarskozosseg/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://traumaambulancia.blog.hu/api/trackback/id/tr6115672258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása