Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Tanuljunk túlélni karantén idején – avagy erősítsük lelki állóképességünket együtt!

1. Naplóírás

2020. április 16. - Katnnis

„A magamfajta lánynak igen szokatlan érzés naplót írni. … Nagy kedvvel látok neki. Lelki szükségletem, hogy végre alaposan kiöntsem a szívem.” (Anna Frank)

naploiras_blogra.png

Kedves karanténlakó sorstársaink! Nehogy azt gondoljátok, hogy mi nem küzdünk a karantén-léttel! Nem könnyű ebben a helyzetben pozitívnak maradni, de éppen most muszáj törődni magunkkal! Arra gondoltunk, megosztjuk veletek, milyen eszközök, módszerek segítenek nekünk túlélni a karantént, hogyan lehet minél kevesebb lelki sérüléssel megküzdeni ezzel a helyzettel, hogyan erősítjük lelki állóképességünket többnyire sajnos négy fal között. Bízunk benne, hogy együtt, közösen könnyebb lesz mindannyiunknak! Tartsatok velünk!

Kezdjünk bele: többen is "nagy naplóírók" vagyunk a TraumaAmbulanciánál, saját bőrünkön tapasztaljuk az írás gyógyító erejét. Nagyon jót tesz a léleknek, nem csak a naplóírás, bármilyen írás, amelyben megfogalmazzuk gondolatunkat, leírjuk érzéseinket (lehet levél, amelyet aztán sosem küldünk el, vagy egy vers).

A Kaliforniai Egyetem pszichológusa, Matthew Lieberman a naplóírás pozitív hatásait vizsgáló tesztje alapján „Bridget Jones- hatásnak” nevezte el a jelenséget, miszerint az agy könnyebben feldolgozza az érzelmi terhelést, ha az ember naplót vezet, és ezáltal kiegyensúlyozottabb életet élhet. 

Naplóíróként megtapasztalhatjuk, hogy írás közben olyan érzelmeket, gondolatokat ismerünk fel, rendszerezünk magunkban, amelyek egyébként fel sem tűnnének vagy észre sem vennénk, hogy léteznek bennünk. Az írásnak köszönhetően ezeket tudatosíthatjuk, az érzelmeket megfogalmazhatjuk, „kimondhatjuk”. Ennek komoly „felszabadító ereje” van.

Akár már ma is elkezdheted! Egy füzet és egy toll/ceruza elegendő hozzá. A naplóírás lehetőség arra, hogy megálljunk egy pillanatra, időt adunk magunknak, leírjuk érzéseinket. Nem kell gondolkodni, csak írni, ami jön belőlünk. Bármit leírhatunk, szabadon. Nem baj, ha nem hosszan, nem baj, ha nem minden nap...csak írd ki magadból. A lelkünkre gyakorolt áldásos hatása mellett ne felejtsük el, hogy történelmi időket élünk, megdöbbentő lesz 10 év múlva visszaolvasni a mostani történéseket.....már tudni fogjuk, mi lett a megoldás!

 

Ha többet szeretnél tudni a poszttraumáról, a poszttraumás feljődésről, baleseted volt vagy  valakinek a környezettedből és érzed, hogy nincs minden rendben keress minket bizalommal! Várunk akkor is szeretettel ha a történetedet szeretnéd valamilyen formában megosztani!

Weblap: https://traumaambulancia.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/Poszttrauma/

Zárt csoport: https://www.facebook.com/groups/balesetisorstarskozosseg/



 

A bejegyzés trackback címe:

https://traumaambulancia.blog.hu/api/trackback/id/tr2715616316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása