Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Egy könyv, amit imádtam: Fejben dől el?

Könyvajánló spoiler nélkül. Káró Regina írása.

2023. május 30. - Katnnis

Lehet, te is egyetértesz azzal, hogy minden fejben dől el, de az is lehet, hogy ideges leszel tőle, annyiszor hallottad már az évek során, hogy csak akarni kell. Az már ugyan bizonyított tény, hogy a mentális hozzáállás valóban hatással van a teljesítményünkre, a közérzetünkre, az egészségünkre, a kapcsolatainkra, tehát az egész életünkre, de elég ez?

img_20230527_190358.jpg

Fotó: Káró Regina

Miután nyilvánosan elmondtam márciusban a rólam készült kisfilmben, hogy az egyik tetoválásom számomra azt jelenti, minden a fejedben dől el, úgy éreztem, ezt a könyvet nekem írták, meg kellett vennem. Kíváncsi lettem, hogy két pszichológus, egy pszichiáter és egy mentálhigiénés szakember mit mond egy majdnem a hitvallásomnak tartott gondolatról. A könyvet Kádár Annamária, Buda László, Bagdy Emőke és Pál Ferenc írták. Először azt gondoltam, majd jól megmondják a tutit, hogyan kell ezt csinálni. De külön tetszett, hogy nem volt szájbarágós, hanem több szempontból, alaposan körüljárják a témát. 

Az alcím egyébként: "Ami rajtunk múlik - és ami nem". Szóval nem foglalnak állást sem, többen azt is elmondják, mi az, amit nem elég fejben eldönteni. Annyira szuper könyv! Megpróbálom összefoglalni a lényeget, kezdjünk is bele...

Dr. Kádár Annamária kezdi a kötetet a saját élményeiből, tapasztalataiból, életéből vett példákkal. Mivel ő pszichológusként elsősorban mesékkel foglalkozik, nem meglepő, hogy hét nagyon fontos, mesébe illő próbatételben foglalja össze mentális kihivásainkat és az életünket befolyásoló tényezőket. Például ír az önazonosságról, a szerendipitásról, a humorról vagy a pillanat történetéről is. Folyamatosan mesékkel, történetekkel, viccel illusztrálja mondanivalóját, ezért könnyen érthető és hihetetlenül olvasmányos. A végén pedig - szintén személyes példával - kitér arra is, mi az, ami nem fejben dől el, mit kell még hozzátenni: például gyakorlást vagy tanulást.
Ezután Dr. Buda László azon tanakodik, vajon hol, melyik testrészünkkel hozzuk meg döntéseinket. Mi lehet a fizikai folyamat? A szomatodrámán tapasztaltakból kiindulva felvetődik a kérdés: biztos a fejünkkel, agyunkkal? Ő más testrészeinket is beveszi a folyamatba. Elmeséli, talált egy érdekes elméletet a buddhista tanok és a pszichológia határán: a horogra akadás elméletét. Alaposan kifejti, hétköznapi példával is elmagyarázza, majd gyakorlati javaslatokat is ad ennek kezelésére. Hangsúlyozza, fontos a testi érzetekre is odafigyelni és elfogadni őket. Saját példával bemutatja az érzelmek megélésének fontosságát is. Felhívja a figyelmet az automatikussá vált folyamatainkra, és ezek lehetséges rossz hatására. Több gyakorlatot is kapunk tőle, a végén pedig egy belső utazásra is invitál.
A következő prof. Dr. Bagdy Emőke, aki rögtön egy általunk is elvégezhető kísérletre bíztat, amivel szemléltetni tudja, bizony sok minden agyban dől el. Ő nagyon szakszerűen, tudományos szempontból is ismerteti a folyamatokat. Részletesen elmondja, milyen folyamatok történnek testünkben, agyunkban és mit, miért csinálhatunk, mindezt abszolút érthetően magyarázza. Nagyon érdekes volt az ő értelmezésével olvasni azokról a folyamatokról, amelyeket én is tapasztaltam már. Ír a kapcsolatokról, a belső folyamatokról, a kommunikáció fontosságáról, a képzelet erejéről és az érzelmi agyunkról is. Ezen kívül több esettanulmányt is mutat. A végén pedig egy reggeli, ébredési rutin feladatot is javasol.
Pál Feri stílusát imádom. Ő egy igazi pszicho stand-up-os. Tetszik, hogy ő is a saját életéből hozott példákkal támasztja alá mondanivalóját. Rrögtön egy saját élménnyel indítja a fejezetet, de emellett külföldi szakmabeliek munkásságából is merít. Például először egy amerikai gondolkodáskutató állítását ismerteti, amely szerint hatféleképpen gondolkodhatunk. Szóval gondolhatjuk, hogy többről van szó, mint pesszimizmus és optimizmus. Például az összefüggéseket meglátó vagy a kreatív gondolkodásmód is a hatféle mód között van. Mindenesetre az összes gondolkodásmódot részletesen és érthetően kifejti. Ahogy azt is, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor melyiket választjuk. Ezután bemutatja a jó kilenc megvalósulási formáját, ami nagyon érdekes. Bevallom, nem szoktam ennyit gondolkodni a mindennapi dolgokon, de így sokszor egészen új látásmódot kaptam. 

regina018.jpg

Fotó: Dorcsák Gábor

Végül úgy gondoltam, leírom az én nézőpontomat is a témáról, mert a rólam szóló videóban nem volt idő bővebben beszélni róla és elfogultnak tűnhetett, hogy minden agyban dől el. Nekem az a véleményem, hogy ha valamit nem döntesz el először a fejedben, akkor megette a fene az egészet. Először kell az elhatározás, hogy azt a valamit el fogom érni vagy fogom csinálni. Ezt a célt bontom le utána egy cselekvési tervre, amit aztán később lehet módosítani is. Nekem legalábbis a rehabilitáció ezt (is) tanította. Szerintem sem elég, hogy eldöntöm fejben, aztán várom a csodát, hogy "csak pozitívan kell gondolkodni és akarni kell". Viszont, ha már eldöntöttem valamit fejben, kezdetnek nem rossz! Aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen az egész élet így működik, még a kis dolgok is. Eldöntöm, hogy írok neki vagy elmegyek valahova, és csak utána fogalmazom meg az üzenetet vagy veszem meg a jegyet. Úgy tűnhet, nagyon leegyszerűsítem, de ilyen apró választásokból áll az élet.

Összeségében nagyon érdekes volt erről a témáról mélyebben, négy ennyire képzett embertől olvasni. Vannak gondolatok, amelyekkel abszolút igazolva éreztem magam, és volt sok olyan, amelyekből tanultam új dolgokat. Alapvetően mondhatjuk azt is, nem volt ebben annyi újdonság, de jó volt így, összefoglalva olvasni négy pszichológiában jártas embertől. A hétköznapi nagy rohanásban olyan könnyen elfelejtjük még az egyértelmű dolgokat is. Tanulságként levonható, hogy sok mindent az agyunkkal döntünk el, de a cselekvést sem szabad elfelejteni hozzátenni!

Bár nem vagyok fizetett influencer, de próbáltam úgy írni, hogy felkeltsem az érdeklődésed, mert szuper könyv és nagyon ajánlom! Ahhoz pedig, hogy kiderítsd, mi hangzik el részletesen a könyvben, el kell olvasnod! Még az is lehet, hogy neked teljesen mást fog adni.

Itt csatlakozhatsz hozzánk, várunk szeretettel: 

Facebook: https://www.facebook.com/Poszttrauma

FB zárt csoport: https://www.facebook.com/groups/218949758599839

 

 

süti beállítások módosítása