Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Tanuljunk túlélni karantén idején – avagy erősítsük lelki állóképességünket együtt!

10. Lelki edzettség

2020. július 09. - Katnnis

Kedves Mindenki! Úgy tűnik, a karantén időszak utolsó napjait éljük Budapesten is, lassan beindul újra az élet, de nem lehet tudni, mikor lesz újra „IGAZI” életünk. Nem kérdés, hogy továbbra is szükség lesz az erőnkre, a lelki edzettségre, a rugalmas alkalmazkodóképességre…talán jobban, mint eddig bármikor!

keepcalm_csillaszandra.png

A TraumaAmbulancia Egyesület alapítóinak, önkénteseinek küldetése, hogy saját példáik révén átadják azt a tapasztalatot, amely arról szól, hogy a traumatikus eseményeknek (például egy balesetnek vagy bármilyen krízisnek) nemcsak negatív, hanem pozitív következményei is lehetnek. Saját módszereinket, eszközeinket szívesen megmutatjuk, hogy esélyt teremtsünk, minél több lelkileg edzett, változásokat jól tűrő, azokból építkezni tudó ember legyen a világban. 

A TraumaAmbulancia „Karantén-túlélő” sorozatának végéhez értünk. Ugyan az előző részben összegeztem tapasztalatainkat, de zárásként bemutatom nektek a lelkileg edzett (reziliens) ember ismérveit….ha már heteken át a lelkünket gyúrtuk, erősítettük, lássuk, hol tartunk! 

Dr. Rose Aghdami (brit pszichológus és coach) szerint a következők a reziliens, lelkileg edzett ember ismérvei. A mi tapasztalataink ugyanezt igazolják, ezek azok a felismerések, amelyeket az átélt traumáink megerősítettek: 

aki reziliens, az

tud segítséget kérni

tudja, hogy mások felé is gondoskodással tartozik

rugalmas, elfogadó, optimista – Nem önző, hanem tiszteli önmagát!

arra összpontosít, amire neki van befolyása! ha olyanra próbálunk, amire nincs, akkor frusztráltság, szorongás lesz a vége

Rose FUEL modellje megmutatja, mivel „táplálhatjuk” rezilienciánkat: 

Flexibilitás a kulcs, vagyis a rugalmasság.

Use resources and support, vagyis az erőforrások és támogatók hasznosítása, mind az, amire szükség van.

Energise! Vagyis tegyél többet, és ne kevesebbet! Töltsd fel magad energiával!

Locus – vagyis az a hely benned legbelül, amely a kontrollt gyakorolja feletted és a folyamat felett. Te irányítod az életed vagy hagyod, hogy a külső körülmények határozzák azt meg.

Az erő legyen veletek! – de mi is itt leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://traumaambulancia.blog.hu/api/trackback/id/tr3815992082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása