Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

TraumaAmbulancia Est vendége: Gurubi Ági

Milbik Zsuzsa pszichológus a TraumaAmbulancia önkéntese írása

2018. március 02. - Katnnis

 

28534457_10213388116971313_909937410_n.jpg

Lehet-e üzenete egy balesetnek? Kell-e keresnünk, mire figyelmeztetnek bennünket a történtek? A balesetből való felépülés mindig nagy változásokat hoz az életbe? Legutóbbi TraumaAmbulancia estünkön ismét megismerhettünk egy élettörténetet, amelynek mentén közösen gondolkodhattunk ezeken a kérdéseken. Ági családja mindig is aktív, pörgő életet élt. Négy évvel ezelőtt Ági otthonról dolgozott. Ez azzal is együtt járt, hogy sosem volt nyugta: ha éppen nem a számítógép előtt ült, akkor is akadt tennivaló, a konyhában, a lakásban. A baleset napján a munka mellett az akkor négyéves kislánya is otthon volt vele, együtt készítettek töltött paprikát. Húsgolyókat gurigáztak, a főzővíz már a gázon, közben beérkezett egy feladat, így Ági elindult a számítógép felé. A folyosón azonban egy kiáltás állította meg. Hátrafordulva látta kislányát a földön fekve és észrevette, hogy már a fazék nincs a gázon. Visszarohant, nagymamája tanácsa villant be azonnal: égés esetén hideg vízzel kell hűteni a sérülést.

Tovább

3+1 tipp mára, hogy elkerüld a holnap balesetét

A TraumaAmbulancia a balesetben érintett embereknek próbál segítséget nyújtani, miután "a baj" megtörtént. Milyen jó lenne, ha egyre kevesebb baleset történne, és alig lenne olyan ember, aki baleset miatt szorul segítségre! Mi azt sem bánnánk, ha ennek fejében a TraumaAmbulancia "lehúzhatná a rólót"! De mi kellene mindehhez? Hogy lehet a baleseteket megelőzni? Sok-sok odafigyeléssel...magunkra és másokra! Duliskovich Inez pszichológus hallgató 3+1 tanácsával hívja fel a figyelmet a baleset megelőzésre.

Ha meghalljuk a szót: baleset, az első asszociációnk általában a felkészületlenségre irányul. Ugyanis, sokszor nem rajtunk múlik, hogy mi fog történni, miután reggel kilépünk az ajtón. Nem lehetünk tökéletesen felkészültek mindenre, pláne a komoly testi és lelki sérülésekkel, veszteséggel járó helyzetekre! Bármennyire is jó lenne úgy tekinteni a balesetekre, mint megakadályozható, elkerülhető eseményekre, a kiszámíthatatlant és elkerülhetetlent a legtöbb esetben nem tudjuk megakadályozni. Ugyanakkor, van néhány olyan dolog, amellyel csökkenthetjük az esélyét annak, hogy magunk, vagy más testi és lelki épségében kárt tegyünk, esetleg magunk is áldozatul essünk.
Érdemes ezekre külön figyelmet fordítani, vegyük át őket!

sleep.jpg

Alvás:

Sokaknak van emléke arról, amikor az óvodában lázadó gyermekként igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy elkerülje a délutáni alvást, és minél később kerüljön este ágyba. A „felnőttvilágban” ez már egészen más értelmet nyer, és néha úgy érzi az ember, hogy lehetetlen végigcsinálni a napot egy kis szünet nélkül. Az elegendő alvás és a megfelelő mennyiségű, minőségű kikapcsolódás létfontosságú ahhoz, hogy jól teljesítsünk a hétköznapokban, feladatainkat maradéktalanul elvégezzük! Sőt, ahhoz is hozzájárulhat, hogy megelőzzünk egy lehetséges balesetet! Ha nem pihenünk eleget, sokkal stresszesebbek lehetünk, figyelmi funkcióink romlanak, sokkal ingerlékenyebbé és meggondolatlanabbá válhatunk. Ha napközben nincs is lehetőségünk délutáni sziesztára, az éjszakai alvás mennyiségére és minőségére mindenképpen figyeljünk, hogy másnap reggel frissen és éberen láthassunk neki mindennapi teendőinknek! Ha valaki nem tud mélyen és pihentetően aludni, esetleg stressz vagy egyéb fizikai vagy lelki okok miatt álmatlanul forgolódik, jó ötlet lehet lefekvés előtt meginni egy nyugtató kamillateát, esetleg mézes tejet!

Tovább
süti beállítások módosítása