Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

PTSD avagy poszttrauma, de hogy is van ez?

Milbik Zsuzsa önkéntes pszichológus írása

2018. május 04. - Katnnis

Egyre ismertebb a PTSD, azaz poszttraumás stressz szindróma fogalma. Viszont ami mögötte, előtte, benne van, még felfedésre vár. A pszichiátriai, pszichológiai ellátást is számos tévhit övezi. Jelen cikkünkben szeretnénk ezeket a tévhiteket eloszlatni, és rávilágítani, miért is fontos a traumáról szakemberrel beszélgetni, igénybe venni a segítségét! A TraumaAmbulancia egyik feladata, az információ átadása egy megtörtént baleset utáni történések átgondolására, megértésére.

alone.jpeg

Csak álmatlanság panasszal fordultam a háziorvoshoz, ő pedig pszichiáter segítségét ajánlotta. De hát nekem nincs is problémám, én nem vagyok pszichés beteg, csak szeretnék aludni. Mert nem megy könnyen… a balesetem óta. Az fentebbi gondolatfolyam sokakat megijeszthet és elrettenthet, hiszen félnek a pszichiátriától, attól, hogy befektetik őket, és onnantól kezdve mindenki megbélyegzésének ki vannak szolgáltatva. Nehezen akarjuk elfogadni, hogy egy egyszerű alvásproblémából kiindulva még inkább okunk van álmatlanul tölteni az éjszakákat, mert nem tudjuk, mi is lesz velünk, ha pszichiáterhez kerülünk. Miért nem volt elég a gyógyszer, akkor most aludhatnék. Azonban, ha jobban utánagondol az ember, valószínűleg az elalvás nehézségén és a rossz álmokon túl más tünetekben is magára ismer, esetleg eddig nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget. Ilyen tünet lehet:

- kényszerű, ismétlődő, szenvedést okozó visszaemlékezés

- magas stressz szint

- vegetatív reakciók, mint például megváltozott étvágy, szívdobogás, izomfeszültség

- a traumához köthető ingerek –pl. helyszín, cselekvés- kerülése

- csökkent érdeklődés

- társaság kerülése

- a jövő beszűkülésének érzete

- irritabilitás, dühkitörések

- koncentrálási nehézségek

Legtöbben az alvás panaszaival fordulnak orvoshoz, mivel az kelt a legészlelhetőbben zavart. Ugyanakkor fontos, hogy ne csak tünetet kezeljük, hanem a kiváltó okokat szüntessük meg. Ezért van szükség segítő szakember bevonására.

Tovább
süti beállítások módosítása