Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Ha változás áll be a munkaképesség terén

Milbik Zsuzsa önkéntes pszichológus írása

2018. június 19. - Katnnis

Ha a baleseti sérülések következményei új irányt adnak az ember életének, előfordulhat, hogy munkavégzési helyzetére is hatással lesznek. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a megváltozott munkaképességről, kihez lehet fordulni, ha érintettek vagyunk. 

construction-site-build-construction-work-159306.jpeg

Fotó: Illusztráció Pexels

Estjeinken, beszélgetéseinken keresztül olyan szerencsés emberek történeteit ismerhettük meg idáig, akik személyes növekedéssel tudtak felépülni baleseti sérüléseikből. Vannak helyzetek, amikor a baleseti sérülés tartós változást hoz az ember életében, és ennek következtében munkavállalási helyzete is megváltozik. Hogyan lehet alkalmazkodni ilyen mértékű fordulathoz? Van-e, aki segít kiigazodni, elindulni az új úton? A kérdés megválaszolásához Szabó Lilla pszichológus segítségét kértem, aki a Munkaerő piacon Maradás Egyesület (MPME) munkatársa. A megváltozott munkaképesség munkajogi fogalom. Azt takarja, hogy egy betegségből vagy balesetből fakadó egészségkárosodás miatt az egyén foglalkoztathatóságában változás áll be. Tehát a munkáját sajnos már nem tudja az eddigieknek megfelelően ellátni, plusz eszközre vagy teljesen új munkakörre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon. Ennek különböző kategóriái vannak, amit az egészségkárosodás százaléka és a rehabilitálhatóság, azaz a sérülés visszaállításának mértéke határozza meg. Első lépésként egy komplex minősítést kap az illető, majd egy határozatot arról, hogy jogosult-e plusz ellátásra. Az ellátás előfeltétele még egy meghatározott, ledolgozott munkaév megléte. A megváltozott munkaképességű személyeknek szoros együttműködésben két szervezet is nyújt segítséget. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) vonja be az érintetteket, és irányítják őket munkáltatóhoz. A munkaerőpiacon Maradás Egyesület (MPME) pedig különböző szolgáltatásokkal segíti az alkalmazkodást:


- állásinterjúra való felkészítés, önéletrajz-írásban való tanácsadás
- álláskeresésben való segítség
- munkatanácsadás
- mentorság: az új munkahelyre történő betanulás segítése
- pszichológiai tanácsadás


A program részeként a pszichológiai tanácsadás eleme a feldolgozásban való támogatás. Szabó Lilla szerint fontos, hogy az egyén kikerüljön abból a nyomásból, hogy körülmények áldozata. Ezért az önelfogadás erősítése az egyik cél. Egy baleset váratlanul és hirtelen helyezi új perspektívába az életet, a lehetőségeket, ezért gyakran támad fel az igazságtalanság érzete. Tapasztalata szerint sok múlik azon, hisz-e, miben hisz az egyén, ugyanis ezekben stabil kapaszkodókra lehet lelni. A tanácsadási folyamat során nagy hangsúly van azon, hogy az alkalmazkodóképességen dolgozzanak. Egy baleset után találkozhatunk olyan sérülésből fakadó élethelyzettel, amin változtatni nem tudunk, de jó dolgokat lehet belőle kihozni. Arra kell törekedni, hogy ezt mindenki megtalálja. Az MPME minden megyében megtalálható, így széles körben tudnak mindenkinek egyénre szabott
segítséget nyújtani ebben a nehéz helyzetben.
http://mpme.hu/

Ha szeretnél többet megtudni a poszttraumáról, a poszttraumás fejlődésről, baleseted volt vagy valakinek a környezetedből, és érzed hogy nincs minden rendben keress minket bizalommal! Várunk szeretettel akkor is, ha a történetedet szeretnéd valamilyen formában megosztani!

Facebook oldalunk:

 https://www.facebook.com/Poszttrauma/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://traumaambulancia.blog.hu/api/trackback/id/tr6014057470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása