Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Hogyan csináljam? - Traumafeldolgozás a gyakorlatban

1.Vágjunk bele!

2020. október 17. - Katnnis

Szerző: Temesvári Orsolya

Az elmúlt héten többet foglalkoztam a TraumaAmbulanciával kapcsolatos projektekkel, mint az elmúlt fél évben összesen. Ez egyrészről azt jelenti, hogy rengeteg izgalmas témával, tartalommal és meglepetéssel készülünk az elkövetkezendő hónapokban. Másrészről pedig azt, hogy a közelmúltban megszerzett tapasztalataim és tudásom alapján egy izgalmas kihívást szeretnék
teljesíteni, amelynek részleteiről a TraumaAmbulancia blogján fogok beszámolni.
Az ihletadóm dr. Buda László: A belső szabadsághoz vezető út 11 lépése című munkája.

 talald_meg_a_belso_szabadsagodat_orsi1.jpg

 

Miről van szó?

Nos, legegyszerűbben talán úgy tudom megfogalmazni, hogy egy trauma (baleset) hatására a másodperc töredéke alatt egy teljesen új élethelyzetbe kerültem. Ez a helyzet szerencsére nem csak nehézségeket és félelmeket, hanem az önismeret és a feldolgozás lehetőségét is magával hozta. A közelmúltban rengeteget olvastam arról, hogy hogyan kellene, lehetne vagy hogyan érdemes feldolgozni egy traumát. Azt már korábban is sejtettem, hogy ez nem úgy történik majd, mint ahogyan lezavartam egy egyetemi vizsgaidőszakot vagy lezártam egy projektet a munkahelyemen. A traumafeldolgozás, legalábbis a személyes tapasztalataim és az aktuális álláspontom alapján, egy hosszú, akár életre szóló folyamat (is lehet). Szerencsére ma már rengeteg könyv, blogbejegyzés, terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy elinduljunk és remélhetőleg sikeresen végig is menjünk a trauma feldolgozásának egyes lépésein. Ezzel kapcsolatban azonban két nagyon érdekes kérdés merült fel bennem.

 - Az egyik a módszertan problémája. Nagyon sokan nem tudjuk, hogy mégis hogyan érdemes nekiállni ennek az egésznek, így emiatt sokszor az első bizonytalan reakció után inkább abba is hagyjuk. Éppen emiatt kapta a „Hogyan csináljam?” címet ez a sorozat. Az a célom, hogy a kihívás végén az saját tapasztalataimon alapuló választ adhassak erre a kérdésre.

 - Nagyon szorosan kapcsolódik a módszertan problémájához a második jelenség. Elgondolkodtam azon, hogy mi lehet az oka, hogy nagy lelkesen elolvasok végtelen traumafeldolgozással vagy önismerettel kapcsolatos könyvet, végighallgatom az összes kapcsolódó podcast adást, blogot írok, de még mindig nem történik semmi. 

Hol akad el a folyamat? 

Nagyon egyszerű: bennem. Mert kihagyok egy nagyon fontos lépést; a gyakorlást. Megértettem ugyanis, hogy a traumák feldolgozásához belső változásra lesz szükség. Ezt a változást azonban gondolkodással, megértéssel, intellektuális fejlődéssel nem érhetem el, vagy ha el is érem, a változás valószínűleg nem lesz tartós. A valódi feldolgozás, elengedés motorja éppen az érzelmi átélés. Ezt pedig kifejezetten gyakorlással érhetjük el.

Álláspontom szerint a gyakorlás válasz lehet az első kérdésre is, vagyis arra, hogy mégis hogyan érdemes nekiállni. Ezt fogom tenni én is. Lássuk, hogy hogyan!

 

a_szabadsagot_onmagamban_kell_keresni_orsi1.jpg

 

Az elmúlt év során egyre többet foglalkoztatott a szabadság kérdése, a balesetem ugyanis számos fizikai korláttal állít(ott) szembe. Megértettem, hogy a szabadságot önmagamban kell keresnem. Ebben a pillanatban az is világossá vált, hogy a traumám feldolgozásának módszere a belső szabadságom felkutatása lesz. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy egy rejtélyes műszer segítségével belenézek a testembe és megkeresem a szabadságot. A belső szabadság megtalálása egy hosszú folyamat, amit a szakirodalomban található tudás megszerzésén túl sokféle gyakorlattal kell támogatni.

A kihívás tehát adott: a belső szabadságom felderítése 11 módszer segítségével. Terveim szerint hetente fogok megismerkedni egy-egy módszerrel, amelyeket a tervek szerint tartósan beépítek a mindennapjaimba, figyelembe véve persze azt, hogy valószínűleg nem mindegyik lesz hatásos, sőt. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, ami egyáltalán nem fog működni, vagy egyszerűen csak kellemetlen lesz, amíg más módszerek akár néhány alkalom után látványos hatást érnek el.

A különféle módszerekkel kapcsolatos tapasztalataimról, a gyakorlással kapcsolatos élményeiről a TraumaAmbulancia blogján fogok beszámolni. Egy reményeim szerint izgalmas, tanulságos, de minden bizonnyal nehéz és kihívásokkal teli utazásra hívlak. Tarts velem, épüljünk, tapasztaljuk és gyógyuljunk együtt! Bízom benne, hogy az itt megosztott tapasztalataim inspirálóak lesznek számodra! Ha belevágnál, de segítségre van szükséged vagy kérdésed van, keress minket az alábbi elérhetőségeken!

Weblap: https://traumaambulancia.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/Poszttrauma/

Zárt csoport: https://www.facebook.com/groups/balesetisorstarskozosseg/

 

 

süti beállítások módosítása