Lehetek boldog a traumám után?

TraumaAmbulancia

Hajótűz a Ligur-tengeren avagy ilyenkor mindenki segít aki közel van

Lajos írása

2018. augusztus 05. - Katnnis

Előfordul, hogy szemtanúként olyan hatással van valakire egy baleset, hogy szeretné megosztani másokkal, mit élt át. A híradókban minden nap látunk, hallunk olyan hírt, amely megrázó, de a monotonitás, a bemondó szenvtelen hangja, olykor a szenzációhajhász tudósítás embertelenítik ezeket a nagyon is emberi történeteket. Sokszor a tévés sztoriból ki sem derül az igazi történet. Általában azokról sem szólnak a hírek, akik "csak" ott voltak a helyszínen, és aktívan segítettek bajba jutott embertársukon.

A TraumaAmbulancia blog többek között azért is jött létre, hogy, aki szeretne, mesélhessen, ezzel is hiteles képet adva emberségről, kiállásról...hogy segíthessen bárkinek mások példáján keresztül, gondolatokat ébresszen, tanítson. Követheted te is Lajos példáját, aki szintén leírta, mit élt át! Meséljünk egymásnak, hogy tapasztaltabbak lehessünk!

Tegnapi események, aminek részese voltam.

Cannesből Antibes felé hajóztunk, útközben 11:35 perckor a kapitányi hídon a nemzetközi VHF rádió csatornán egy artikulálatlan üvöltés szakította meg a szokásos kommunikációs forgalmat, a háttérzajtól alig lehetett érteni, hogy mit mond egy nem messze előttünk lévő másik yacht rádiósa.

Néhány másodperccel később már csak a nemzetközi segélyhívást lehetett hallani: Mayday, Mayday! 
A látótávolságon belül elkezdett egy szürkésfekete füstoszlop emelkedni. Azonnal leesett, hogy tűz ütött ki egy kisebb yachton a nyílt tengeren. Ez az egyik legnagyobb gond hajón...

ligur1.jpg

Fotó: saját

 A vészjelzés után, ilyenkor a közelben tartózkodó yachtokon a kapitányi hídról általános riadót rendelnek el a személyzetnek.

A tengeren szolgálók kiképzésben részesülnek tűzoltás és elsősegélyből, majd szolgálat alatt pozíciótól függetlenül mindenkinek megvan a feladata egy esetleges vészhelyzetre. Hetente vannak szimulált gyakorlataink, de ilyenre eddig nem volt példa számomra. Éreztem, ahogy az adrenalin elkezd száguldani.

Szóval, a mayday jelzés után megkapjuk az utasítást, hogy a tűzoltó brigád és a medical team a tender hajó garázsban álljon készenlétben, mert vízre bocsájtjuk a mentőhajót, segítünk, mert a kötelességünk.

Tovább
süti beállítások módosítása